Nasza witryna korzysta z plików cookie (sesje) w strefie dla zalogowanych użytkowników. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Narzędzia skrawające - zajęcia praktyczne

Miejsce:

"SECO TOOLS (POLAND) Sp. z o.o."

ul. Naukowa 1

02-463 Warszawa

 

Prowadzący:

Janusz Walczak

Termin: 19-21.02.2020 r.

Uczestnicy (nr albumu): 147492, 147493, 147850, 147506, 147511, 147564, 147574, 147585, 147601, 147661, 147663, 147674, 147684, 147691, 147693, 147697, 147699, 147708, 147714, 147717

 

Opis zrealizowanych zadań w ramach szkolenia (dzień 1):

1. Wprowadzenie oraz określenie pojęć związanych z obróbką skrawaniem.

2. Wyzwania stawiane nowoczesnym procesom obróbki skrawaniem.

3. Optymalizacja procesu skrawania:

- zastosowanie optymalnych narzędzi skrawających (w tym: bezpieczeństwo, elastyczność, wydajność),

- dobór właściwych parametrów obróbki,

- zapoznanie z metodologią doboru strategii obóbki na przykładzie konkretnych aplikacji (frezowanie, toczenie).

 

Opis zrealizowanych zadań w ramach szkolenia (dzień 2):

1. Pojęcie formowania wióra, charakterystyka jego przebiegu oraz rozpatrzenie czynników wpływających na nie, parametry obróbki, geometria łamacza, kąt natarcia. Metodologia doboru geometrii narzędzia, odprowadzenie i kontrola wiórów.

2. Siły skrawania, ich wielkość oraz kierunek, czynniki warunkujące, wpływ sił skrawania na pobór mocy, powstawanie wibracji oraz trwałość.

3. Wibracje i drgania, czynniki wpływające na postawanie drgań oraz ich eliminacja.

 

Opis zrealizowanych zadań w ramach szkolenia (dzień 3):

1. Bezpieczeństwo procesu obróbki

2. Zużycie narzędzia i jego wpływ na jakość powierzhcni, kształt wiórów oraz siły skrawania. Metody na wydłużenie żywotności narzędzia.

3. Ekonomia produkcji:

- ocena zużycia ostrza i użytkowanie płytek

- utrzymanie narzedzi

- produktywność

 

Natalia Balawender-Leś - 2020-02-21


Projekty współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój
Designed by (AR)